Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε η προβληματική τροπολογία κατά των νεοναζιστικών κομμάτων

Με τη Νέα Δημοκρατία συντάχθηκε τελικά το ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίζοντας κι αυτό την κυβερνητική τροπολογία που είχε ως επιδιωκόμενο στόχο να εμποδίσει την είσοδο στη Βουλή νεοναζιστικών κομμάτων. 

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού εξέφρασε νωρίτερα τις βάσιμες αντιρρήσεις του, επέλεξε να ψηφίσει «παρών», ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν την κυβερνητική τροπολογία. 

Σε κάθε περίπτωση, η προβληματική τροπολογία της κυβέρνησης δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τα έδρανα της Βουλής και κυρίως να συσπειρώσει όλα τα κόμματα σε ένα τόσο σπουδαίο θέμα. 

Οι τοποθετήσεις και οι ενστάσεις

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικροκομματικούς σχεδιασμούς και υπογράμμισε πως η εν λόγω τροπολογία μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε επικίνδυνα μονοπάτια για τη Δημοκρατία, όπως στον αποκλεισμό συνδυασμών από την εκλογική διαδικασία, μέσω της σχετικής δυνατότητας που θα έχει πλέον ο Άρειος Πάγος. 

«Η τροπολογία αντί να οδηγήσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, μπορεί να τους δυναμώσει. Είναι μια συνταγματικά προβληματική τροπολογία. Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να γίνετε πιο σαφείς; Επιμένοντας ανοίγετε τον δρόμο σε ένα τμήμα των δικαστών να αποφασίζει εν λευκώ ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος. Αφήνεται παράθυρο ώστε κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, επαναφέροντας από το παράθυρο την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας. 

Επίσης, ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την απροθυμία της κυβέρνησης να αναλάβει δράση απέναντι στον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ήξερε ότι έκανε προεκλογικό αγώνα από το κελί του, ενώ το κόμμα του έπαιρνε άδεια από το υπουργείο και τον δήμο Αθήνας να οργανώνει συγκεντρώσεις.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης καταλόγισε ότι «η επιχειρηματολογία εναντίον της τροπολογίας, ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής». Καθώς, όπως υποστήριξε, «αυτά που έχουμε ακούσει από την Χρυσή Αυγή αλλά και το κόμμα του Κασιδιάρη είναι πως η ρύθμιση αυτή έρχεται για τις ψήφους μας. Ότι δεν είναι ειλικρινής αλλά ψηφοθηρική. Ότι την φέρνετε γιατί θέλετε να μας αποκλείσετε τώρα που είδατε τις δημοσκοπήσεις και το κίνητρό σας είναι πολιτικό. Και η απονομιμοποίηση αυτών που την φέρνουν».

Ο κ. Βορίδης, ξεκαθάρισε πως το εδάφιο β’ της τροπολογίας θα παραμείνει ως έχει. Οι εγκληματίες δεν μπορεί να παριστάνουν τους αρχηγούς κομμάτων.

Παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της Αριστεράς ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε το δρόμο της συμπόρευσης με την κυβέρνηση αφού όμως εισακούστηκαν, όπως λέει, οι «παρατηρήσεις οδήγησαν στη βελτίωση μιας τροπολογίας που, όπως είχε αρχικά δει το φως της δημοσιότητας, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άναψε το «πράσινο φως» με «συνέπεια και αίσθημα ευθύνης» στηρίζοντας «την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών».

Σήμερα, «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει πιστό στις παραδόσεις του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών της» σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ως «επικίνδυνα υποκριτική» χαρακτήρισε  τη «μεθόδευση της Κυβέρνησης» ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης, στην παρέμβασή του στη Βουλή. Επιβεβαιώνοντας πως το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία, ο Κλέων Γρηγοριάδης τόνισε με νόημα πως «δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις τη δημοκρατία για να τη διασώσεις δήθεν από αυτούς που επιχειρούν να την ακρωτηριάσουν», διότι αν αυτό γίνει, «τότε αυτό είναι μια νίκη του Κασιδιάρη και μάλιστα από τα δικά σας χέρια, θα είναι μια νίκη του Κασιδιάρη».

→ o Κλέων ΓρηγοριάδηςΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINΙSSI

Για υποκρισία των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Όπως σημείωσε, τα τρία παραπάνω κόμματα, όχι μόνο έχουν συνεργαστεί, (ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με το ΛΑΟΣ παλαιότερα) αλλά «επιχειρούν με κάθε τρόπο να ενισχύσουν το αστικό κράτος με τρομονόμους, παρακολουθήσεις των πάντων, ενίσχυση της καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος», ενώ ταυτόχρονα «επιχειρούν να βγάλουν λάδι την αστική δημοκρατία, μέσα στην οποία γεννιούνται τα ναζιστικά κόμματα».

Επίσης, υπογράμμισε πως τόσο η τροπολογία της κυβέρνησης όσο και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ «ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους γιατί αποδέχονται και αξιοποιούν τον τρομονόμο και τον ευρωτρομονόμο, που ποινικοποιούν διάφορες μορφές πάλης του λαϊκού παράγοντα, όπως η κατάληψη των δημοσίων κτιρίων, η παρεμπόδιση των αστικών συγκοινωνιών κ.ά.».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί